[MINI SAVJET] Kako možete doprinijeti kvaliteti fotografija svog vjenčanja?

Vjerujemo da ne postoji nijedan mladi bračni par koji nakon svog vjenčanja, u koje je uloženo puno truda, ali i novca, nije promislio “Da smo barem ovo znali prije…” ili “Da nam je barem netko rekao da pripazimo na to…
Potpuno je normalno da uz niz stvari o kojima trebate povesti računa, ponekad ne mislite na sve. U to se još uključi i neiskustvo zbog činjenice da takvo nešto radite samo jednom (optimistično se nadamo). Kako se dan vjenčanja bliži, uključe se i nervoza, žurba i trema koje, kad je ono najbitnije prošlo, prijeđu u opuštenost pa se tada još manje razmišlja. Na to imate svako pravo, da se razumijemo. :) Mi znamo što će, poduzeto s naše strane, osigurati kvalitetne fotografije, ali postoji dio kojim možete doprinijeti i vi, pa fotografije postaju još vrijednije i vama draže! Zato ćemo vam mi u nekoliko točaka otkriti što točno poduzeti!
I nemojte nas krivo shvatiti – ovo su stvari koje možete učiniti za sebe i svoje fotografije, ne za nas i naš rad. :) Mi ćemo se u velikoj većini datih uvjeta snaći bez problema i isporučiti vam najbolje moguće fotografije iz tih istih uvjeta. Pitanje je jesu li ti uvjeti na račun sitnih promjena mogli biti značajno bolji. Opet ne za nas, nego za vaše fotografije.

1. Gosti s fotoaparatom na vjenčanju
Na svako vjenčanje velik broj gostiju ponese svoje male fotoaparate ili se služi mobitelima u bilježenju zanimljivih situacija. Ništa čudno obzirom da je takvo nešto postalo dostupno svima, a i kako drukčije da djed sutradan svojim susjedima pokaže sliku svoje unuke u bijelome ako ne iz svog malog aparata. :) Ipak, gotovo na svakom vjenčanju u pravilu se pojavi i poneki fotograf amater, nekad i profesionalac u ulozi gosta, koji entuzijastično želi uhvatiti koju fotografiju za mladence i sebe, pritom zaboravljajući da na vjenčanju postoji profesionalni fotograf plaćen za svoj posao od strane mladenaca. Tako se nama npr. u nekoliko situacija dogodilo da se isti taj entuzijastični fotograf zadnji trenutak nađe upravo ispred nas dok se događa nešto što će momentalno proći (ulazak mlade u crkvu, izmjena zavjeta, prvi bračni poljubac, izlazak iz crkve, situacija tijekom prvog plesa…). Ponekad uspijemo uhvatiti trenutak u možda samo lošijem kadru, ponekad na fotografiji ostanu samo leđa entuzijastičnog kolege fotografa, ali se radi o tome da je takve situacije lako izbjeći od starta. Takvi gosti nikada to ne rade namjerno, a kamoli zlonamjerno. Jednostavno se malo zaborave, ponese ih trenutak i oni samo žele nešto zabilježiti u najboljoj namjeri. Nisu ni svjesni da vjerojatno zasmetaju fotografu kojeg ste vi platili da bude prisutan taj dan i pohvata sve kako spada. Zato kada unaprijed znate da među svojim gostima imate prijatelja ili člana obitelji koji uvijek fotka na zabavama i voli fotografiju, prije vjenčanja mu samo obazrivo spomenite da povede računa o onima koji su angažirani da budu na vašem vjenčanju i da nastoji biti iza, a ne ispred njih, u ključnim trenucima naročito. Sigurni smo da to nikome neće biti problem uvažiti.
Fotografija ispod: situacija izvučena u zadnji tren.
IN7_STUDIO-107
2. Lokacija vašeg poziranja
Bilo da se radi o poziranju na dan vjenčanja ili van dana vjenčanja, budite mudri s izborom lokacije za fotografiranje. Na prvom mjestu neka bude izbor vama, iz bilo kojeg razloga, dragog mjesta. Birali ste lokaciju okupljanja, vjenčanja, zabave… izaberite i drago vam mjesto za vaše fotografije! Na taj način osim lijepih fotografija za uokviriti, imat ćete i lijepe fotografije s vama bitnog mjesta, pa će vam odmah biti i draže! Profesionalni fotograf iz svake okoline u kombinaciji sa svojim mladencima može izvući najbolje. Razumljivo, ako je takvo mjesto dalje od lokacije vjenčanja, izvedivo je samo van dana vjenčanja. Ako takvo mjesto nemate, a nemate posebnih želja s lokacijom, mi uvijek imamo nekoliko aseva u rukavu, za svaki slučaj. Ali svakako je na prvom mjestu ono što je vama drago i zanimljivo jer će takva uspomena dobiti još više na značenju.
Mi npr. imamo i dosta mladenaca kojima do poziranja nije baš ni stalo. Napravit ćemo nekoliko fotkica usput i svi sretni. Ni to nikako nije loše. Sve što ste vi, što dolazi od vas i što je vaš stav o nečemu, dobro je!

3. Bojana rasvjeta u restoranu/sali
Svakom fotografu je, uz njegov fotoaparat i objektive, najvažnije oruđe za rad – svjetlo. Sam fotoaparat i funkcionira zahvaljujući upravo svjetlu. To je glavni razlog zašto bi svjetlo trebalo biti kvalitetno kad god je to moguće. Ne možemo očekivati da mladenci oblačni i tmurni dan svog vjenčanja pretvore u sunčani. Iz oblačnog dana možemo samo izvući najbolje što se da izvući. Kod zabave u restoranu npr. to nije slučaj. Tu svojim fotografijama (ne nama) mogu jako puno pomoći upravo mladenci. Posljednjih godina na gotovo svim vjenčanjima susrećemo se s dodatno angažiranom bojanom rasvjetom u raznim oblicima. Kao i kod svega, neke od tih rasvjeta su poprilično kvalitetne, neke su solidne, neke i nisu baš neka sreća (čitajte: bolje bez njih nego s njima). Protiv bilo kakve rasvjete nemamo ništa niti ćemo vam naš rad uvjetovati rasvjetom jer kao i sve drugo, i rasvjetu birate upravo vi. Ali je činjenica da fotografija neće biti ista kada je u restoranu kvalitetna rasvjeta i kada je manje kvalitetna ili nekvalitetna. Zato vam iskreno sugeriramo koga god angažirali za rad s rasvjetom i koga god angažirali za fotografiranje, popričajte i s jednima i drugima o rasvjeti, njenom izgledu i utjecaju na fotografiju i svakako se savjetujte s vašim fotografom. Na taj način rasvjetu koju ste odabrali možemo bolje iskoristiti pa samim time i fotografije učiniti kvalitetnijima. U tom polju je također nevjerojatno bitna dobra suradnja fotografa i osobe zadužene za rasvjetu (bend/DJ koji ima vlastitu, osoblje restorana u kojem je rasvjeta već instalirana, light DJ koji se bavi isključivo svjetlom). Mi smo imali slučajeva besprijekorne suradnje koja je rezultirala odličnom rasvjetom u restoranu i kvalitetnim fotografijama nakon vjenčanja, a, bit ćemo iskreni, doživjeli smo i “suradnju” koja je sve osim toga, koja je svoj rezultat pokazala i na fotografijama. Opečeni ovom drugom vrstom “suradnje”, ako nije bilo prethodnog dogovora, u rasvjetu se ne diramo nego radimo s onim svjetlom koje smo dobili. Zato vi, kao mladenci koji to sve i angažiraju i za koje vjerujemo da im je stalo do toga da imaju kvalitetne fotografije, tu možete imati utjecaj i doprinijeti izvlačenju najboljeg iz jednoga i iz drugoga! Potrebni su samo prethodna konzultacija i dogovor.

4. Imate neuobičajeni protokol/događaj na vjenčanju
Na vjenčanju ćete, u jednom dijelu večeri, proslaviti i rođendan vama dragog gosta ili će biti otplesan neki posebni ples ili upriličen neki zanimljiv običaj? Možda u nekom dijelu cijelog dana bude i vatromet… Sjetite se to reći fotografu prije vjenčanja! Takve dodatne stvari uglavnom se ubace u prekidu plesa zbog večere ili između dva dijela vjenčanja (crkve i restorana npr.) pa tada fotograf može biti zaokupiran nečim drugim, bilo slaganjem opreme, bilo odlaskom u WC, hvatanjem svježeg zraka itd. S prethodnom napomenom, takav dio će jednostavno očekivati pa će ga i zabilježiti. Bez napomene, takav dio možda ne stigne uhvatiti pa ga na fotografijama nećete ni imati…

5. Fotografije s nekim vama važnim, a teško uhvatljivim
Nebrojeno puta smo čuli rečenicu “Kako mi je žao što se nisam sjeti-o/-la fotografirati s njom/njim, potpuno sam zaboravi-o/-la na to…”. Svi mladenci na vjenčanju imaju gosta koji je prisutan samo prvi dio dana kao npr. zbilja stara baka koja ne može tulumariti s vama do zore ili netko tko će iz nekog osobnog razloga morati ranije otići. Svi na vjenčanju imaju i goste koji vole biti “sa strane”, neprimjetni i nenametljivi, pa ćete ih od početka do kraja vjenčanja jedva i vidjeti, a stvarno su vam dragi i bitni. Onda se sjetite koji dan prije i na papirić si, uz druge bitne napomene, zapišite i napomenu o fotografiranju s tim gostima. Taj papirić za dan vjenčanja dajte nekome tko će taj dan biti staložen za vas (kumovima, braći/sestrama, roditeljima). Papirić će i njih podsjetiti na nešto takvo, pa će vam u najpogodnijem trenutku moći napomenuti da se fotografirate s tim gostom ili gostima. Samo dozovite fotografa i stvar je rješena u nekoliko sekundi, a vama će nakon vjenčanja biti jako drago.

6. Mučno čekanje fotografija nakon vjenčanja
Mladencima je do vjenčanja uvijek najbitnije vjenčanje. Nakon vjenčanja postaju najbitnije fotografije vjenčanja. Kao svi fotografi/studiji, i mi imamo okvirni rok isporuke vaših uspomena. On postoji s razlogom, a unutar njega i mi i kolege ulažemo svo svoje znanje, kreativnost i vrijeme da vam isporučimo onakve uspomene kakve uostalom i očekujete. Ne podržavamo rokove koji odlaze unedogled, ali u racionalnom roku, s kojim biste trebali biti i ranije upoznati, pokušajte ne dolaziti u napast da se informirate svako toliko kod vašeg fotografa što je s fotografijama. Sjetite se – postoji vaša strana, koju potpuno razumijemo, a postoji i naša strana, koju je ponekad u nestrpljenju lako zaboraviti. Mi ćemo čak povremeno uzeti i tek koji dan više za dovršavanje posla jer nam je na prvom mjestu da posao bude kvalitetno obavljen, a ne da rad bude isporučen do u sat. To bi trebalo biti dobro, a ne loše za vaše uspomene. Zato ćete, na samom kraju, kvaliteti svojih fotografija doprinijeti – strpljenjem. Zahvaljujući vašem strpljenju, ni u jednom trenutku se neće stvoriti nervoza oko tih fotografija, bilo kod vas bilo kod nas. A kad ih dobijete, gledat ćete ih kad god želite dok ste živi! Vjerujemo da bi se s ovim složila i većina naših kolega.

Sve navedeno je manje više korisno kad je u pitanju i video vjenčanja, pa je uvažavanje svega onda i dvostruka korist! A sad, nakon svega što smo vam razotkrili, a u nadi da smo i pomogli, želimo Vam puno sreće pri pripremama za vjencanje i sve najljepse u zajednickom zivotu!